Karate är ett gammalt kamp och självförsvarssystem som började utvecklas på 300-talet i Indien och på 500-talet spreds till Kina. På 1300-talet hade Karaten nått den lilla japanska ön Okinawa. Karaten tränades flitigt bland såväl herrskap som bönder. Under feodaltiden på 1600-talet infördes ett vapenförbud på Okinawa så karaten fick tränas i all hemlighet. Det var även då man började utveckla den vapenträningen som numera kallas för kobudo. Man använde sig bl a. av olika jordbruksredskap såsom enhandslie, vandringsstav mm. I några karateklubbar är det även möjligt att komplettera den vapenlösa karate träningen med vapenträning dvs kobudo/kobujutsu, där de olika vapen/redskap blir kroppens förlängd och skydd.
Efter andra världskriget var Japan som bekant ockuperat av USA. Efter kriget spreds karaten med hemvändande soldater. Till Europa kom karaten under andra delen av 1950-talet, och till Sverige anlände den under 1960-talets början. Idag finns det ca 300 klubbar och ca 22000 aktiva i Sverige.
Det finns många karatestilar sk ryu (bara i Sverige över 20 stilar) där man prioriterar olika saker på träningen. Det viktigaste när du väljer klubb är kanske inte vad stilen heter utan hur är instruktörerna, har klubben bra elever och trevlig atmosfär, är träningstiderna och -avgifterna ok för dig, ligger träningslokalen inom rimlig avstånd från där du bor, är det bra lokaler samt att du får ut av träningen det du vill.
Vad är egentligen KARATE?
Man kan säga att karate är olika slag, blockeringar, sparkar, svepningar, nedtagningar, kast, lås mm som utförs i en följd tills man oskadliggjort motståndaren. Genom tiderna har det arbetats fram en mängd olika kombinationer, rörelsescheman, kontraattacker, försvar och anfall. Karate är även en filosofi i bästa antivåldsanda när vi i karate t ex tränar fight gör vi det för att slippa fightas. Träningen är förebyggande för att möta dagens allt våldsammare samhälle där vi skall bli så starka psykiskt att vi inte utsätts för denna typ av hot i samma omfattning som om vi inte tränat karate.
Hur tränar man?
Ett vanligt träningspass kan se ut så här:
1. Uppvärmning
2. Teknik- och grundträning
3. Styrke- och konditionsträning
4. Stretching och avslappning
Träningen tar ca 60-120 min, allt eftersom man tränar och blir duktigare byggs träningen på med svårare tekniker och kombinationer.
KARATE som motion
I karaten används hela kroppen vilket för karaten till en idealisk motionsträning eller om man vill gå ned i vikt. För att konditionen ska öka skall så många muskelgrupper som möjligt vara delaktiga i rörelsen. Karate blir därför en perfekt sysselsättning för den som vill förbättra sin kondition och koordination, öka kroppens smidighet och öka styrkan utan att slita ut kroppen med tyngder.
Kan vem som helst träna KARATE?
Givetvis kan alla träna Karate, man som kvinna, gammal som ung det handlar bara om att våga och att vilja. Genom karateträningen lär vi oss kontrollera vår kropp och att höja vår förmåga att klara av de påfrestningar och krav som vardagslivet utsätter oss för, såväl fysiskt som psykiskt.
Karaten förbättrar bl a: p.. men hon som
- koncentration
- kroppens smidighet
- koordinationsförmågan
- konditionen
- muskelstyrkan
- självförtroendet
KARATE som tävlingssport
Karate är idag världens största kamsport vilket gör tävlingskarate allt mer betydelsefull. Karate är även en OLYMPISK GREN, dvs godkänd av IOK, men har ännu inte kommit upp på det olympiska programmet. Sverige är en av de ledande nationerna i tävlingssammanhang.
Taget ifrån Kampsport.se (Leif Hermansson)